Ghosten is een no-go: zo wijs je iemand respectvol af
Online daten is een fantastische manier om nieuwe mensen te leren kennen. En wie weet ontmoet je zo wel de Liefde van je Leven. Maar laat ons eerlijk zijn: niet elke match is raak. Soms voel je die klik gewoon niet, en dat is helemaal oké. Maar hoe vertel je dat aan de ander, zonder te “ghosten”? Want hoewel in de virtuele wereld verdwijnen misschien makkelijk lijkt, is het voor de ander allesbehalve leuk.
Maar wat is ghosting nu precies?
Simpel gezegd: plotsklaps en zonder enige uitleg verdwijnen uit iemands leven. Je beantwoordt geen berichten meer, negeert telefoontjes en doet alsof de ander nooit heeft bestaan. Misschien uit angst voor een ongemakkelijk gesprek, misschien uit gemakzucht. Hoe dan ook: ghosting is kwetsend en laat de ander achter met vragen en onzekerheid.
Gelukkig zijn er manieren om iemand respectvol af te wijzen, zonder zelf in spreekwoordelijke rook op te gaan. In dit artikel lees je een aantal do’s en don’ts.
Duidelijkheid en eerlijkheid zijn essentieel
- Wees duidelijk en direct in je boodschap. Zeg eerlijk dat je geen romantische klik voelt en draai er niet omheen. Vermijd vage excuses of beloftes die je niet kunt waarmaken.
- In plaats van: “Sorry, ik heb het momenteel erg druk en weet niet of ik tijd heb voor een relatie.”
- Probeer: “Ik heb met plezier met je gechat, maar ik voel niet de romantische klik die ik zoek. Ik wens je veel succes met je zoektocht!”
- Houd het kort, bondig en respectvol. Een lange uitleg kan verwarrend overkomen en onzekerheid creëren bij de andere partij. Een simpel “Bedankt voor je berichtjes, maar ik voel helaas niet de klik die ik zoek” is vaak al voldoende.
- In plaats van: Een heel verhaal over waarom je geen match bent, inclusief details over je ideale/vorige/huidige partner(s).
- Probeer: “Bedankt voor de leuke gesprekken! Ik vond het fijn je te leren kennen, maar ik merk dat ik niet op zoek ben naar hetzelfde.”
- Toon je waardering. Bedank de ander voor de tijd en moeite die hij/zij/die heeft genomen om met je te schrijven. Iedereen verdient het om met respect behandeld te worden, ook (of misschien juist) bij afwijzing.
- In plaats van: “Oké, ciao.”
- Probeer: “Bedankt voor je openheid en je berichtjes. Ik wens je het allerbeste!”
- Toon empathie, maar blijf bij je standpunt:
- Empathie is belangrijk, maar laat je niet meeslepen. Het is goed om je in te leven in de gevoelens van de ander, maar ga niet overdrijven in je excuses of rechtvaardigingen.
- In plaats van: “Het spijt me echt, ik voel me hier heel slecht over. Misschien kunnen we ooit nog eens afspreken?”
- Probeer: “Ik begrijp dat dit misschien jammer voor je is om te horen, en ik wil je bedanken voor je begrip.”
- Empathie is belangrijk, maar laat je niet meeslepen. Het is goed om je in te leven in de gevoelens van de ander, maar ga niet overdrijven in je excuses of rechtvaardigingen.
- Geef geen valse hoop. Zeg niet dat je het later nog eens wilt proberen of dat je openstaat voor vriendschap als je dat niet echt meent. Dit leidt alleen maar tot verwarring, en meer teleurstelling op de lange termijn.
- In plaats van: “Misschien tot later, wie weet?”
- Probeer: Hou je aan je besluit en laat de deur niet op een kier.
- Stel grenzen en hou je daaraan. Na je bericht is het tijd om verder te gaan. Reageer niet op nieuwe berichten, hoe moeilijk dat soms ook lijkt.
- In plaats van: Reageren op elk bericht, ook al heb je duidelijk aangegeven dat je geen interesse hebt en er geen volgende afspraak meer komt.
- Probeer: Wees consequent en reageer niet meer. Dit is op de lange termijn het meest respectvolle voor beide partijen.
En als jij degene bent die geghost wordt?
Het is nooit leuk om genegeerd te worden, zeker niet na openhartige gesprekken of een veelbelovende start. Onthoud dat het niet aan jou ligt, maar aan de manier waarop de ander omgaat met afwijzing. Blijf niet hangen in onzekerheid of zelfverwijt, maar richt je energie op nieuwe, veelbelovende contacten. Meer tips over omgaan met afwijzing vind je in dit artikel.
Daten draait om eerlijkheid, respect en open communicatie. Door deze tips te volgen, zorg je voor een positieve ervaring voor beide partijen, zelfs als er geen liefdesvonk overslaat.
Meer lezen: