Van succesvol daten naar serieuze relatie
Niet iedere date mondt uit in een relatie. Maar wanneer een leuke date overgaat in prille verliefdheid die dan op haar beurt weer resulteert in een relatie is het doel bereikt.
Date – verliefd – relatie
Van date naar relatie: Kwestie van verwachtingen
Stel je eens voor: na een periode van online daten heb je een relatie. De verwachtingen bij een relatie zijn anders dan bij een kortstondige flirt. En ook de fase in ons leven waarin we ons bevinden, kan onze verwachtingen kleuren. Een relatie in onze twintiger- jaren kan anders zijn dan voor iemand van 40 of 50. Er kunnen er nog wel eens wat hobbels op de weg zitten, of ruis op de communicatie. Singles hebben in veel gevallen een rugzakje mee. In dit rugzakje kunnen ervaringen uit vorige relaties zitten, al dan niet kinderen, een kinderwens of juist niet. Laat je niet te snel ontmoedigen, een relatie staat of valt niet met zo nu en dan wat misverstanden, conflictjes of onduidelijkheden. Zo leer je immers ook elkaars grenzen kennen en kan je de jouwe duidelijk mken.
Van prille verliefdheid naar echte liefde: Koester elkaars verlangens
Eens de fase van de prille verliefdheid voorbij is, wordt het belangrijk wiens wensen en verlangens je zult volgen: die van jezelf of die van je partner. In een ideale wereld koester je elkaars verlangens en draag je er zorg voor. De geliefden zetten de verlangens en de wensen van de partner op de eerste plaats. Dit is kenmerkend voor de periode van de prille verliefdheid.
Het is echter belangrijk dat de zaken in balans zijn.
De situatie trekt immers scheef als de ene meer aan zichzelf denkt, en de ander meer aan de partner. Dan wordt er goed voor de ene gezorgd, en blijft de ander vaak emotioneel in de kou staan. Dat dit niet kan blijven duren.
Blijf naast die ander ook jezelf graag zien.
Als iedereen, ook in een partnerrelatie, voldoende aan zichzelf denkt, dan wordt er tenminste voor iedereen gezorgd. Een gezonde dosis aan zelfzorg is onontbeerlijk voor de persoon, en mooi meegenomen voor de relatie. Natuurlijk is het niet ideaal voor de relatie als die zelfzorg doorschiet naar regelrecht egoïsme. Maar mensen die oprecht voor zichzelf opkomen, bewijzen zowel zichzelf als de relatie een dienst. Waar ligt dan de grens tussen zelfzorg en egoïsme? Bij zelfzorg gaat het letterlijk over goed voor jezelf zorgen. Vragen naar wat je nodig hebt om tevreden te kunnen zijn: een minimum aan vrijheid, zelfbeschikkingsrecht, tijd voor jezelf, inspraak enz. Egoïsme is niet vragen, maar nemen, en niet alleen wat je nodig hebt om tevreden te kunnen zijn, maar meer dan dat, vaak ten koste van de partner en de relatie.
Wiens verlangens moet je dan beantwoorden, en wiens behoeften moet je bevredigen? Die van jezelf of die van je partner? Eigenlijk gaat het niet om een of-of-verhaal maar om een en-en-verhaal.
Beider wensen, verlangens en behoeften zijn even belangrijk. Niet op elk moment van de relatie, maar over bredere periodes beschouwd. Een gezond evenwicht waarbij geen van beiden zich benadeeld hoeft te voelen.
Het belang van goede communcatie in een relatie
Daarvoor is goede communicatie nodig, waarbij beiden eerlijk voor hun verlangens en behoeften kunnen opkomen. Daarvoor is voldoende soepelheid nodig, waarbij beiden voldoende maar niet teveel water in hun wijn doen. Bij koppels die elkaars wensen laten voorgaan zal de sfeer van de relatie wellicht aangenamer zijn. Het is nu eenmaal plezanter om lief te zijn voor elkaar. Bij paren met een onevenwicht tussen beiden, als het gaat om het vervuld zien van de eigen wensen, zal diegene wiens verzuchtingen het minst beantwoord worden af en toe een duidelijk signaal moeten geven: ‘zo kan het echt niet verder’. Dergelijke onevenwichten mogen immers niet te lang blijven bestaan. Precies omdat ze een bedreiging vormen voor de relatie.
In het licht van ons westers ideaal van gelijkwaardigheid in de partnerrelatie blijven dergelijke evenwichten belangrijk, met inbegrip van de open communicatie als de weg daar naartoe.
Daarom blijft het belangrijk voor onszelf en onze noden op te komen. Daarom is ‘een beetje ruzie maken op tijd en stond’ te verkiezen boven ‘uit elkaar groeien’, de belangrijkste splijtzwam voor onze intieme relaties.